| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fah
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 5:16 pm Temat postu: Techniki fotografowania monet |
|
|
Jak wiadomo - zdjęcia monet odgrywają bardzo istotna rolę podczas ich sprzedaży na aukcjach internetowych. Czasem natrafiam na bardzo piękne zdjęcia, które niezwykle dokładnie przedstawiają wizerunek monety, np.
http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/330/77/01/330770117
http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/332/19/91/332199177
W jaki sposób są wykonywane takie zdjęcia? Czy są one robione przy pomocy aparatu fotograficznego, czy skanera? Czy da się uzyskać takie obrazy bez zdejmowania pokrywy kapsla, czy też do każdego z takich zdjęć moneta "pozuje" bez kapsuły? Bardzo proszę o przedstawienie Waszych sposobów na piękne zdjęcia metalowych krążków i odpowiedzi na powyższe pytania. _________________ Promocja stron w wyszukiwarkach - najskuteczniejszy sposób, by zaistnieć w Internecie. Praca - ogłoszenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
QkamCoSieDzieje

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 5:37 pm Temat postu: |
|
|
nie da sie linkowac zdjec bezposrednio z allegro
zapisz gdzies te zdjecia i wtedy wrzuc linki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
legia_kris
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotr_k84
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 7:23 pm Temat postu: |
|
|
ja ze swojej strony mogę powiedziec, ze robiąc zdjęcia monet z bliskiej odległości należy robic je z małego statywu wtedy unikniemy rozmycia obrazu. Przy małej odległości nawet minimalne poruszenie powoduje rozmycie obrazu i nie pomoże nawet stabilizator obrazu:).
Poza tym kilka wskazówek:
- rób zdjęcia przy dziennym świetle, lepiej ukazują szczegóły i kolor monety niż światło sztuczne.
- ciemne tło powoduje, że kolory monety są przytłumione, zaś zbyt jasne tło powoduje że kolory na monecie są zbyt wyblakłe. Dotyczy to głównie robienia zdjęc prostymi aparatami cyfrowymi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shiver

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 9:52 pm Temat postu: |
|
|
| QkamCoSieDzieje napisał: |
nie da sie linkowac zdjec bezposrednio z allegro  |
Czyżby?
 _________________ Pozdrawiam,
Krzysiek
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
stay
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 10:57 pm Temat postu: |
|
|
Shiver jak to zrobiles? Skoro ja posiadajac takie same zrodlo foty jak ty nie moge ;p _________________ Nick na innych serwisach: KaxxL
www.infomonety.pl
Zapraszam do czytania i newso wstawiania  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomasz

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Zrobił to mniej więcej tak:
| Kod: |
[IMG]http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/330/77/01/330770117.jpg[/IMG]
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
alcapone
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 1:58 pm Temat postu: |
|
|
| ja mam mikroskop od 4 do 35 razy z podswietleniem i wmontowana kamera do usb i fotka gotowa widac wszystkie gory i doliny,drogi sprzet ale warto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Golden
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 2:01 pm Temat postu: |
|
|
| alcapone napisał: |
| ja mam mikroskop od 4 do 35 razy z podswietleniem i wmontowana kamera do usb i fotka gotowa widac wszystkie gory i doliny,drogi sprzet ale warto |
zrób jakieś zdjęcie i nam pokaz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
basior

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 5:07 pm Temat postu: |
|
|
| stay napisał: |
| Shiver jak to zrobiles? Skoro ja posiadajac takie same zrodlo foty jak ty nie moge ;p |
Shiver pokazał że to można zrobić, pozwolę sobie opisać Ci krok po kroku jak to zrobić:
1- po kliknięciu lewym przyciskiem myszy na linku, pojawia ci się okno:
2- następnie wybierasz opcję "otwórz za pomocą" i tu wskazujesz swoją przeglądarkę internetową (w moim przypadku, to firefox ) :
3- klikasz wtedy "ok" i pokazuje Ci się nowe okno, gdzie możesz prawym przyciskiem myszy wybrać np. "zapisz obrazek jako" i ... gotowe :
Mam nadzieję, że może coś pomogłem  _________________ Pozdrawiam - basior
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
basior

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Tak nawiasem mówiąc, to dalej nie ma żadnej odpowiedzi na zadane pytanie :
| Cytat: |
| W jaki sposób są wykonywane takie zdjęcia? Czy są one robione przy pomocy aparatu fotograficznego, czy skanera? Czy da się uzyskać takie obrazy bez zdejmowania pokrywy kapsla, czy też do każdego z takich zdjęć moneta "pozuje" bez kapsuły? Bardzo proszę o przedstawienie Waszych sposobów na piękne zdjęcia metalowych krążków i odpowiedzi na powyższe pytania. |
Też bym chętnie coś się dowiedział, może ktoś kto się na tym zna i trochę pomógłby innym  _________________ Pozdrawiam - basior
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jelonek Rogacz

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 5:35 pm Temat postu: |
|
|
| basior napisał: |
Tak nawiasem mówiąc, to dalej nie ma żadnej odpowiedzi na zadane pytanie :
| W jaki sposób są wykonywane takie zdjęcia? Czy są one robione przy pomocy aparatu fotograficznego, czy skanera? Czy da się uzyskać takie obrazy bez zdejmowania pokrywy kapsla, czy też do każdego z takich zdjęć moneta "pozuje" bez kapsuły? Bardzo proszę o przedstawienie Waszych sposobów na piękne zdjęcia metalowych krążków i odpowiedzi na powyższe pytania. |
Też bym chętnie coś się dowiedział, może ktoś kto się na tym zna i trochę pomógłby innym  |
1 robi się aparatem
2 bez kapsla
P.S. trzeba mieć wprawe _________________ 1 żółta kartka
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
basior

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 6:07 pm Temat postu: |
|
|
Jelonek Rogacz napisał:
1 robi się aparatem
2 bez kapsla
P.S. trzeba mieć wprawe |
REWELKA !!!
Dzięki!!! Wszystko kolega wyjaśnił i teraz zrobienie zdjęcia monecie nikomu nie sprawi żadnego problemu, przecież to nic innego jak zjedzenie bułki z masłem, "prostota działania kulomiota"
Podsumowując fachowe rady kolegi, należy : zrobić zdjęcie aparatem, moneta bez kapsla i ... trzeba mieć wprawę ... cóż w tym trudnego ???, zastanawiam się nawet po kiego grzyba niektórzy zadają tak bzdurne pytania !!!???
p.s.
to sie chyba nazywa fachowa pomoc ... , bo przecież kwestia aparatu, oświetlenia, statywu, przesłony, czasu itp. - to takie małe nic nie znaczące detale
aby była jasność - sam jestem kiepski w tej kwestii, ale nie silę się na podawanie rad... wątpliwej wartości zresztą...
acha i dalej(tak na przyszłość), wątek http://www.katalogmonet.pl/poradnik/fotografowanie_monet.html
znam, czytałem i część wartości z tego opracowania wypróbowałem, lecz do końca nie jestem tym kompendium zaspokojony... _________________ Pozdrawiam - basior
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shiver

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 6:20 pm Temat postu: |
|
|
| basior napisał: |
| Shiver pokazał że to można zrobić, pozwolę sobie opisać Ci krok po kroku jak to zrobić: |
Chodziło zupełnie o co innego - jak wstawic obrazek bezpośrednio z Allegro.
Przeglądarka zinterpretuje link taki jak poniższy jako obrazek, ale to tylko sztuczka.
http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/332/19/91/332199177
Wystarczy dopisać do tego cokolwiek z rozszerzeniem .jpg i już mamy obrazek, np. tak: http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/330/77/01/330770117/1.jpg
To co dopiszemy na końcu nie ma żadnego znaczenia, ma jednak ciekawy skutek - zapisanie obrazka na dysku podpowie nam właśnie taką nazwę.
 _________________ Pozdrawiam,
Krzysiek
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
basior

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 6:36 pm Temat postu: |
|
|
| Chodziło zupełnie o co innego - jak wstawic obrazek bezpośrednio z Allegro. |
Możliwe, nie będę kruszył kopii ( bo nie o to chodzi), ale ciesze się że kolega Shiver napisał coś więcej niż tylko
Myślę,że to wielu z nas (użytkowników forum) pomogło  _________________ Pozdrawiam - basior
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|